Zioła używane w kuchni - poznaj najbardziej wartościowe mieszanki!

Zioła używane w kuchni - poznaj najbardziej wartościowe mieszanki!

Redakcja

2016-11-25

brak komentarzy

Zioła używane w kuchni nie są jedynie dodatkiem do umocnienia smaku pokarmów. To bogactwo składników aktywnych, które przejawiają cechy zdrowotne. Co poniektóre z nich za każdym razem musimy spożywać razem. Ich kombinacja jest dodatkowo korzystniejsze dla kondycji.

Kurkuma oraz czarny pieprz

Kurkuma przejawia silne cechy antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Umacnia układ immunologiczny oraz usprawnia zdolności pamięciowe. Ciało skorzysta z tych walorów dwa razy, jeśli do złotej przyprawy dodamy czarny pieprz. W skład kurkumy wchodzi substancja czynna nazywa kurkuminą, w pieprzu z kolei odnajdziemy piperynę. Zmieszanie tych 2 substancji pozwoli na powiększenie biodostępności kurkumy – oznacza to, iż ciało wchłonie przyprawę, pozwalając na czerpanie z wszystkich jej walorów. Po dodaniu pieprzu (będzie wystarczająca 1/4 łyżeczki) absorpcyjność zwiększy się aż o 2000 proc. Sam pieprz także okazuje się szczególnie zdrowy. Piperyna od bardzo dawna wykorzystywana okazuje się w kuracji bólu brzucha. Neutralizuje tłuszczową oraz obniża zakres cholesterolu.

Cynamon oraz cukier

Co interesujące, pozytywne dla organizmu jest także połączenie cukru z cynamonem. Substancje owe oddziałują na zasadzie równoważni. Gdy ten pierwszy z nich zwiększa ilość glukozy w krwioobiegu, drugi - dzięki obecności polifenoli - pozwala go ustabilizować. Jeśli zatem posiadasz chęć na posłodzenie ukochanej owsianki, wykonaj to. Nie zapomnij mimo wszystko o posypaniu jej na koniec cynamonem. Według specjalistów systematyczne używanie owej przyprawy przyspiesza także spalenie tkanki tłuszczowej.

Matcha oraz imbir

Imbir – przyprawa od bardzo dawna wykorzystywana na dolegliwości z procesami trawiennymi oraz inne kłopoty układu trawiennego. Za sprawą gingerolu, najważniejszego elementu jego kłączy, wpływa przeciwzapalnie i antyseptycznie. Leczy dolegliwość lokomocyjną i zapalenia stawów. Matcha to odmiana herbaty, która redukuje uczucie głodu oraz poziom warstwy tłuszczu. Posiada ogrom przeciwutleniaczy, ochraniających przed rozwojem nowotworowych komórek. Dzięki obecności związku EGCG pobudza przemianę materii. Co powstanie z takiej mieszanki? Detoksykacyjny płyn, który pity systematycznie, wysmukli figurę. Po zaparzeniu herbaty matcha należy dorzucić do szklanki plastry świeżo pokrojonego imbiru.

Pieprz cayenne oraz kminek

Tak samo jak w chilli, w pieprzu cayenne dodatkowo znajdują się kapsaicynę. Redukuje ona obecność tłuszczowej, kontroluje głód i pobudza termogenezę – efekt wytwarzania ciepła organizmie. Mimo powszechnym opiniom, ostre dania posiadające kapsaicynę nie utrzymują mimo wszystko ciepła na długo. Powodują wszak, iż się za bardzo pocimy, co przynosi etapowe ochładzanie się ciała. Kminek z kolei leczy wszelkie kłopoty żołądkowe, niestrawności oraz posiada cechy rozkurczowe. Zmieszany z pieprzem cayenne będzie mocnym narzędziem w bitwie z bólami żołądka oraz z przejedzeniem.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietaZdrowy styl życia