Yerba mate na odchudzanie

Yerba mate na odchudzanie

Redakcja

2016-09-30

1 komentarz

Yerba mate to znana roślina, która wykorzystywana jest do przyrządzenia pobudzającego napoju. Powstały wywar dość często okazuje się zamiennikiem małej czarnej z uwagi na dość zasobny skład i właściwości termogeniczne. Jakie inne zalety płyną z długoterminowego aplikowania owej substancji? 

Informacje ogólne

Yerba mate zwana także erva mate lub chimarrao to zmielone oraz wysuszone liście i patyczki ostrokrzewu paragwajskiego. Używane są zwłaszcza na terytoriach Ameryki Południowej i w pewnych regionach Bliskiego Wschodu do przygotowania naparu. Środek taki jest zasobny w sole bioaktywne np. kofeina, kwas ursolowy czy kwercytyna.

Skład oraz wykorzystanie

Erva stanowi dość skuteczne metody przy diecie wysokotłuszczowej, w zamiarze spadku wagi oraz w zapobieganiu nadwagi. Dzięki eliminacji uczucia głodu i transportowaniu ogromnej ilości witamin oraz minerałów jest istotny składnik diety. W zawartości yerby możemy doszukiwać się licznych substancji wzmacniających:

  • - wit.: A, B1, B2, C, E,
  • - ryboflawinę,
  • - kwas cytrynowy, chlorowodorowy oraz nikotynowy,
  • - cholinę,
  • - elementy: fosfor, krzem, magnez, mangan, potas, siarka, sód, żelazo.

Środek taki znajduje wykorzystanie w łagodzeniu zaburzenia serca, symptomów pms i intensywnego wyczerpania psychicznego oraz fizycznego.

Właściwości

Oddziaływanie chimarrao posiada zwłaszcza charakter redukcyjny. Redukcję warstwy tłuszczu i hamowanie intensywnego apetytu jest możliwe głównie dzięki rosnącej w niej kofeinie. Okazuje się, że 20 dni suplementów obniża ilość cholesterolu LDL. Yerba mate przejawia także oddziaływanie moczopędne, antyoksydacyjne, przeciwutleniające, przeciwzapalne, pobudzające dla mechanizmów pamięci oraz koncentracji i ochronne dla układu sercowo-naczycniowego.

Suplementacja

Ostatnie badania potwierdzają, że suplementacja yerby winna oscylować w granicy 60 dni, podczas których wykorzystuje się dawkę 3 szklanek (po 330 ml każda). Dobowa porcja składników w ilości 1,5 l jest niezagrażającą. Z kolei dawka izolowanej, sproszkowanej yerby musi zawierać się w przedziale od 1000 do 1500 mg liści.


Dodaj komentarz

Komentarze

maleckitm

2016-10-07 17:35:57


ja piję mate na ogół na koncenrację. o wiele lepsza niż kawa. i zdrowsza! ale ma specyficzny smak, więc nie kazdy pewnie sie do niej przekona.

DietaZdrowy styl życia