Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

Redakcja

2016-09-03

brak komentarzy

Syrop z mniszka lekarskiego posiada między innymi właściwości przeciwwirusowe a także przeciwzapalne, wobec tego bardzo często okazuje się wykorzystywany w leczeniu bólu gardła a także kaszlu. Za pomocą obecności wielu istotnych witamin a także soli mineralnych może okazać się  wykorzystywany również w celu kuracji kłopotów żołądkowych czy zakażeń dermatologicznych. Zobacz przepis na pyszny syrop miodowy z mniszka medycznego a także upewnij się o jego wyjątkowych cechach charakterystycznych.

Syrop z kwiatów mniszka medycznego okazuje się bardzo często wykorzystywany w celu uśmierzania bólu gardła a także kuracji zakażenia górnych dróg oddechowych. Jednak miód z mniszka medycznego, poza cechami przeciwzapalnymi a także przeciwwirusowymi, posiada również cechy przeciw miażdżycy, żółciopędne a także odtruwające, wobec tego musi się odnaleźć w wielu domowych apteczkach.

Kiedy a także gdzie gromadzić kwiaty mniszka lekarskiego?

Kwiaty mniszka medycznego swobodnie gromadzić w maju, bo wówczas znajdują się najbardziej dojrzałe a także nie posiadają charakterystycznego posmaku goryczy. Trzeba gromadzić je w bezchmurny dzień, obowiązkowo bezpośrednio przed południem, gdy kwiat okazuje się najbardziej otwarty. Zebrane o owej porze dnia płatki posiadają mnóstwo smaku. Przed przygotowaniem syropu kwiaty mlecza zaleca się rozłożyć na białym papierze - dzięki temu szybciej będzie nam zaobserwować a także zlikwidować wszelkie owady.

Uwaga! Nie zaleca się gromadzić kwiatów mniszka rosnącego przy drogach i na polach (z uwagi na ryzyko, że znajdują się skażone pestycydami). Najdogodniej gromadzić kwiaty rosnące na łąkach.

Przepis na syrop z mniszka medycznego

Substancje:

  • 1 litr kwiatów mlecza,
  • 2 cytryny,
  • 1 litr wody mineralnej,
  • 1 kg węglowodanów.

Przyszykowanie: kwiaty mlecza włóż do garnka, zalej chłodną wodą a także gotuj na małym ogniu przez ok. 15 min. Potem garnek odstaw na dobę w zimne miejsce. Po 24 h wywar odcedź przez sito a także dorzuć do niego sok z cytryn i cukier. Całościowy trening pomieszaj a także gotuj na małym ogniu do czasu, aż osiągniesz konsystencję lejącego miodu (ok. 2 godz.). Tak powstały syrop przelej do słoiczków. Termin ważności domowego syropu z mniszka mija po paru m-cach od daty przyrządzenia. 


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietaKobietaZdrowy styl życia