Przeciwutleniacze w zielonej herbacie. Jak wydobyć ich właściwości?

Przeciwutleniacze w zielonej herbacie. Jak wydobyć ich właściwości?

Redakcja

2016-10-11

2 komentarze

Ostatnio wiele mówi się o pozytywnym oddziaływaniu herbaty na nasz organizm. Zdrowotne cechy napoju uzyskiwanego z krzewu herbacianego (Camellia sinensis lub Camellia assamica) są znane od bardzo dawna. W Chinach zielona herbata była wykorzystywana w sztuce lekarskiej klasycznej jako lek uśmierzający bóle stawów, usprawniający transport krwi, wspierający układ immunologiczny na schorzenia i jako środek odtruwający ciało. Teraz, razem z lepszym poznawaniem korzystnych cech owej rośliny, wytwarzanych okazuje się ogrom medykamentów a także produktów kosmetycznych opierających się na ekstraktach z zielonej a także białej herbaty. 

Czym są właściwości przeciwutleniające herbaty oraz skąd się biorą?

Cechy zdrowotne herbaty wiążą się głownie z obecnością w niej antyoksydantów - przeciwutleniaczy. Najszerzej omawianymi oraz w szczególności znanymi są polifenole, w które bardzo obfita jest herbata zielona. Jak jednak dowiemy się zaraz, nie są to jedyne związki wykazujące te oddziaływanie. Cechy antyoksydacyjne, a więc przeciwutleniające objawiają się przede wszystkim zdolnością do zatrzymania generacji wolnych rodników, wychwytywania już istniejących i produkowania związków z jonami metali ciężkich. Wolne rodniki i aktywne jony metali są wyjątkowo szkodliwe dla żołądka, bo uszkadzają lipidy, białka i kwasy nukleinowe, a zatem struktury naszych komórek a także DNA.

Jakie antyutleniacze posiada zielona herbata?

Jak już powiedziano, zdolności przeciwutleniające herbaty zielonej zawdzięczamy zwłaszcza polifenolom, z których aż 80% budzą związki zwane katechinami. Świeże liście herbaty zwierają mniej więcej 36% polifenoli (w odniesieniu do suchej masy). POdczas produkowania herbaty zielonej, zaraz po zbiorze liście poddaje się oddziaływaniu olbrzymiej temp.. Zabieg taki inaktywuje enzym oksydazę polifenolową, która jest odpowiedzialna za utlenianie polifenoli. W rezultacie polifenole nie podlegają zmianom oraz ich skład jest podobny do składu w świeżych liściach herbacianych. Obecność katechin w zielonej herbacie to ok. 30-42% suchej wagi. Związkiem mającym największy udział wśród katechin, uchodzącym za najmocniejszy antyoksydant okazuje się galusan epigalokatechiny (EGCG). Ich cechy przeciwutleniające są 100 razy silniejsze niż wit. C a także 25 razy silniejsze niż wit. E.


Dodaj komentarz

Komentarze

patrycjapoziomkowa

2016-10-25 00:04:32


przede wszystkim ludzie ja zalewaja wrzatkiem a przeciez nie tak powinno byc.

alice8686

2016-10-14 10:24:48


herbata zielona ma dość specyficzny, lekko cierpkawy smak, ale też musimy ją parzyć w odpowiedni sposób. wiele osób nie może się do niej przyzwyczaić, a rzeczywiście jest lepsza dla naszego zdrowia niż taka czarna zwyczajna, która podrażnia żołądek.

DietaZdrowy styl życia