Najzdrowsze polskie produkty

Najzdrowsze polskie produkty

Redakcja

2016-12-01

brak komentarzy

Jeśli nie masz pojęcia co to jest spirulina, a nasiona chia nie kojarzą Ci się absolutnie z niczym - nie przejmuj się. To superfood, które niejednemu przysporzyły trudności kuchennych. Całe szczęście w Polsce jest dużo korzystnych składników, które oddziałują tak samo jak superżywność. Zobacz najzdrowsze polskie produkty.

Orzech włoski

To najskuteczniejsze orzechy pod kątem składników wzmacniających. Posiadają mnóstwo kwasów omega-3 – wystarczą jedyne 3 sztuki, by pokryć dzienne zapotrzebowanie. Są zasobne w białko (4 g w 7 orzechach), włókno pokarmowe, kwas foliowy, magnez czy też fosfor. Dostarczają przeciwutleniaczy: selenu, polifenoli czy też wit. E. POrównując z innymi orzechami przejawiają najwyższą zdolność antyutleniającą. Posiadają argininę, aminokwas ochraniający przed zakrzepami. Mimo olbrzymiej obecności tłuszczu i kaloryczności nie tuczą. Eksperymenty wskazują, iż osoby jedzące systematycznie włoskie orzechy, posiadają niewielkie niebezpieczeństwo wzrostu wagi. Prawdopodobnie potęgują one redukcję kalorii, a kombinacja włókien pokarmowych, białka oraz tłuszczu redukuje głód.

Miód oraz inne składniki pszczele

Miód, pierzga oraz propolis to składniki o niesamowitych właściwościach wzmacniających oraz leczniczych. Są zasobne w sole mineralne, probiotyki, enzymy, przeciwutleniacze oraz inne lecznicze składniki o oddziaływaniu przeciwbakteryjnym, antywirusowym oraz przeciwgrzybiczym. Pierzga (pyłek kwiatowy zbierany przez pszczoły) jest potężnym bogactwem łatwo przyswajalnego białka (25 g/100 g), doprowadza wszystkich potrzebnych aminokwasów. Posiada także witaminy z grupy B, C, E, karotenoidy, lecytynę. Propolis umacnia układ immunologiczny oraz funkcjonuje jak antybiotyk. Nadal jeszcze nie poznano licznych składników zawartych w artykułach pszczelich. Odbiegają one składem zależnie od tego, z których roślin są wytwarzane przez pszczoły.

Żurawina

Te nieduże czerwone owoce posiadają udokumentowane w eksperymentach cechy zdrowotne. Żurawina przejawia silne właściwości antybakteryjne, dzięki czemu efektywnie likwiduje schorzenia układu moczowego, trawiennego, stany zapalne dziąseł. Obecne w tych owocach proantocyjanidy nie uszkadzają drobnoustrojów, wyłącznie przeciwdziałają ich przyleganiu do ścianek organów jak na przykład pęcherz czy żołądek, do zębów czy też do dziąseł. W taki dokładnie sposób likwidują na przykład bakterię Helicobacter pylori, uważaną za centralną przyczynę wrzodów żołądka. Ale sok z żurawiny, także owoce świeże oraz suszone opłaca się dołączyć do menu nie jedynie leczniczo, ale także profilaktycznie. Żurawina to kopalnia antyoksydantów. Posiada witaminę C, beta-karoten, a również polifenole oraz flawonoidy. Związki owe zapobiegają dolegliwościom mięśnia sercowego, zmniejszając ilość niedobrego cholesterolu, a podnosząc ilość dobrego i działając profilaktycznie przeciwko stwardnieniu tętnic. Występujący w żurawinie polifelnol – kwas elagowy może wywoływać destrukcję nowotworowych komórek i usunąć elementy kancerogenne z ciała.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietaZdrowy styl życia