Najlepsze produkty dla tarczycy

Najlepsze produkty dla tarczycy

Redakcja

2016-09-30

brak komentarzy

Na jej oddziaływanie posiada wpływ dużo elementów – genetyka, schorzenia autoimmunologiczne, stresujące sytuacje, zanieczyszczenie otoczenia, także dieta. Zobacz, których składników powinniśmy się wystrzegać, a które jak najprędzej dołączyć do kuracji odchudzającej, jeżeli pragniesz cieszyć się właściwie działającą tarczyca.

Bez nich żaden narząd nie jest w stanie działać właściwie – hormonów tarczycy wymaga cały organizm. Niedostateczne wydzielanie tarczycy może przyczynić się do wzrostu wagi, depresji i większej wrażliwości na chłód. Nadczynność tymczasem przynosi raptowny spadek ciała, niesystematyczne bicie mięśnia sercowego, pocenie się, zdenerwowanie i drażliwość.

Algi morskie

By właściwie działać i produkować właściwe ilości hormonów, tarczyca wymaga jodu. Odszukasz go głównie w soli, ale jeżeli jesteś fanem diety niskosodowej lub wegańskiej, powinnaś szukać innego bogactwa owego cennego pierwiastka. Bogatymi w jod wyrobami są wodorosty – możesz je nabyć już w dowolnym supermarkecie czy sklepie ze zdrową żywnością. Wodorosty przyjmowane prosto z paczki to doskonała, o niskiej zawartości kalorii przekąska. Z ich dodatkiem da się wykonać także pyszną azjatycką surówkę lub sushi. W punktach aptecznych dostaniesz herbaty i suplement diety z odrobiną ekstraktu z wodorostów.

Kurczak i mięso wołowe

To składniki, które obejmują istotny dla optymalnej pracy tarczycy cynk. Przy jego niedobrze jesteś nie jedynie narażony na niedoczynność, ale także takie symptomy jak łysienie. Doskonałym bogactwem cynku w jadłospisie okazuje się czerwone, wołowe mięso i ciemne części drobiu.

Ryby i skorupiaki

Jod pojawia się również w glebie, a także w morskiej wodzie, w związku z tym ryby to następne szczególnie drogocenne bogactwo owego pierwiastka mineralnego.

– Osoby, które żyją na terenach górskich lub bez dostępu do morza, są zdecydowanie zdecydowanie bardziej wystawione na kłopoty z hormonem tarczycy. Na ich przykładzie widać, że właściwe jedzenie okazuje się niesamowicie kluczowe w tej kwestii – mówi dr Salvatore Caruana, dyrektor oddziału chirurgii głowy i szyi z kolumbijskiego departamentu otolaryngologii. Następnym świetnym źródłem jodu są skorupiaki, np. homary czy krewetki. Już ok. 100 g krewetek pokrywa 20 procent dziennego zapotrzebowania na tę substancję.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

Zdrowy styl życiaChoroby