Kawa rozpuszczalna – zdrowa czy nie?

Kawa rozpuszczalna – zdrowa czy nie?

Redakcja

2016-08-11

2 komentarze

Kawa rozpuszczalna okazuje się doceniana za bezproblemowość i prędkość przyrządzenia, a przez wielu – za delikatny smak. Ma także zagorzałych nieprzyjaciół. Czy kawa rozpuszczalna okazuje się zdrowa? Czy to prawda, że posiada zdecydowanie mniej kofeiny i dużo więcej kcal aniżeli kawa naturalna?

Czy kawa rozpuszczalna okazuje się zdrowa?

Odpowiedź na pytanie, czy kawa rozpuszczalna okazuje się zdrowa, nie zalicza się do najprostszych. Tak samo, jak trudno okazuje się jednoznacznie dać odpowiedź, czy kawa naturalna okazuje się zdrowa – przy jednych chorobach służy, przy innych szkodzi. Ponieważ, że kawa rozpuszczalna to wyciąg kawy witalnej, ich znaczenie na zdrowie nie będzie się zdecydowanie różnił. Przyjrzyjmy się więc substancjom kawy rozpuszczalnej, które pozwalają wywierać znaczenie na zdrowie.

Kofeina

Przyjmuje się, że filiżanka kawy witalnej posiada ok. 120 mg kofeiny, a rozpuszczalnej ok. 65 mg. Są to mimo wszystko składników orientacyjne, bo dużo zależy od typu kawy i sposobu jej przyrządzenia.

Kofeina w ilości do 400 mg na dzień nie prowokuje negatywnych efektów na rzecz naszego zdrowia ludzkiego, a za dawkę śmiertelną przyjmuje się 10 g kofeiny, co to oznacza 83 filiżanki kawy tradycyjnej i 154 filiżanki kawy rozpuszczalnej.

Kawa rozpuszczalna okazuje się łagodniejsza i prowokuje zmniejszone pobudzenie żołądka. Jeżeli pijemy kawę, by się rozbudzić, lepsza będzie naturalna.

Kalorie

Obiegowa opinia mówi, że kawa rozpuszczalna okazuje się zdecydowanie bardziej tucząca aniżeli naturalna. Niekoniecznie można się z tym zgodzić. Filiżanka kawy rozpuszczalnej skomponowanej z 1 małej łyżeczki (2 g) bez mleka i węglowodanów to 1,5-2 kcal. Tyle samo jest w szklance kawy tradycyjnej. Zupełnie inaczej kwestia kcal ma się w kwestii płynów „3 w 1”. Jedna saszetka zalana wodą daje choćby 80 kcal. Pod kątem odżywczości niezdrowe są wyłącznie słodzone napoje kawowe.

Antyoksydanty

Związki antyoksydacyjne pełnią dużą rolę w zabezpieczeniu naszego zdrowia ludzkiego – redukują zdenerwowanie oksydacyjny, redukują ryzyko raka, schorzeń mięśnia sercowego i schorzeń neurodegeneracyjnych. W USA picie kawy okazuje się tak obfite, że jest ona główne kopalnia antyoksydantów w diecie. Według obiegowej opinii kawa rozpuszczalna okazuje się pozbawiona antyoksydantów wskutek czynności produkcji. Sprawdziła to między innymi grupa badaczy z Uniwersytetu Jagiellońskiego. Okazuje się, że kawa rozpuszczalna nie wyłącznie nie okazuje się pozbawiona antyoksydantów, ale może posiadać ich choćby dwukrotnie dużo więcej aniżeli kawa naturalna. Po zaparzeniu kaw mielonych różnorodnych wytwórców i kawy rozpuszczalnej udowodniono, że w litrze naparu z kaw przyjaznych znajdowało się od 405 do 642 mg polifenoli, a z kawy rozpuszczalnej – 836 mg. Dodatkowo kawy z odmiany Arabica wykazywały ok. 30% niższą pojemność przeciwutleniającą aniżeli z odmiany Robusta. Kawa rozpuszczalna jako kopalnia antyoksydantów może korzystnie wpływać na zdrowie.

Substancje mineralne

Porównując zawartość danych w pierwiastków w kawie rozpuszczalnej i tradycyjnej, okazuje się, że kawa rozpuszczalna posiada również dużo więcej korzystnych na rzecz naszego zdrowia substancji (przykładowo wapń, magnez, cynk, mangan), oraz metali ciężkich (przykładowo glin, nikiel). Najwięcej w przypadku kawy rozpuszczalnej mówi się o niklu, którzy okazuje się pierwiastkiem silnie alergizującym. Jego zawartość danych w okazuje się wyższa aniżeli w kawie tradycyjnej, ale nie okazuje się prawdą, że kawa naturalna w ogóle nie posiada niklu. Filiżanka kawy tradycyjnej pokrywa 0,3% przeciętnego dziennego jedzenia, a kawy rozpuszczalnej – 0,6%. To dużo więcej, ale nie na tyle, żeby mówić o kawie rozpuszczalnej jako źródle niklu.

Kawa rozpuszczalna ma również dobroczynne, oraz szkodliwe właściwości na rzecz naszego zdrowia. Analogicznie okazuje się w kwestii kawy tradycyjnej. Przy średnim konsumpcji kawy rozpuszczalnej nie można uznać, że zalicza się do produkty kalorycznych. Nie dajmy się mimo wszystko złapać w pułapkę napoi kawowych „2 w 1” i „3 w 1”. W stosunku do nich na pewno można stwierdzić, że nie są zdrowe.


Dodaj komentarz

Komentarze

jpluwak

2016-10-07 17:43:56


napoje kawowe są obrzydliwe. to wlasciwie nie jest kawa w ogole! tylko jakies popluczyny

tajemnica

2016-09-26 19:59:11


Kawa rozpuszczalna to sama chemia, ja nie piję, nie lubię. Jeśli już piję kawę to tylko sypaną, jak najmniej przetworzoną, z ekspresu, ale też staram się ją ograniczać, bo jak wiadomo kawa wypłukuje magnez z organizmu. Na szczęście ostatnio odkryłam wodę z naturalną kofeiną, Veroni Energy, też pobudza, a jednak jest o wiele zdrowsza. Dlatego teraz po nią sięgam, jak czuję, że w pracy brakuje mi energii.

DietaZdrowy styl życia