Kalina koralowa na bóle miesiączkowe

Kalina koralowa na bóle miesiączkowe

Redakcja

2017-06-22

brak komentarzy

Kalina koralowa (Viburnum opulus) to roślina, która ma wszechobecne cechy prozdrowotne. Zastosowanie w medycynie witalnej znalazły głównie świeże owoce a także kora kaliny, mimo wszystko można korzystać z także jej kwiatów a także korzeni. Owoce kaliny, które doskonale nadają się na przetwory, okazują się bogate w cukry, pektyny (typ włókien pokarmowych), garbniki, wit. C, karoten (prowitaminę A) i wit. P. Z kolei kora, którą stosuje się w formie odwaru lub wyciągu, posiada między innymi flawonoidy (barwniki roślin a także ekologiczne antyutleniacze), pochodne kumaryny, oraz garbniki, kwasy organiczne i wit. C a także K.

Wyciąg z kory kaliny na ból miesiączkowy

W medycynie witalnej odwar lub wyciąg z kory kaliny okazuje się typowo kobiecym lekiem, bo (głównie dzięki obecności kumaryny) funkcjonuje rozkurczająco na tkankę mięśniową macicy a także redukuje ich zdenerwowanie. Ponieważ, kora kaliny okazuje się wykorzystywana pomocniczo w leczeniu dokuczliwego miesiączkowania a także stanów skurczowych macicy. Dodatkowo elementy występujące w korze owego korzenia zwalczają nieduże krwawienia z organów rodnych, wobec tego kalinę zaleca się paniom zmagającym się ze nazbyt obfitymi miesiączkami. Kora rozprawia się także w łagodzeniu kłopoty okresu przekwitania.

Po konsultacji ze specjalistą pozwalają ją używać także dziewczyny w stanie błogosławionym, ponieważ wykazano, że wyciąg z kory kaliny chroni przed niepowstrzymanym wymiotom w ciąży a także zaburzeniom nerwowym w okresie ciąży, jak także kurczom nóg w trakcie ciąży.

Dodatkowo w medycynie witalnej kalina, z uwagi na cechy przeciwkrwotoczne a także łagodnie ściągające, okazuje się wykorzystana w kwestii problemy poronieniem, oraz w przedwczesnych porodach.

Kalina koralowa - kiedy zbierać? Co można z niej wykonać?

Kalina koralowa to wielki krzew rosnący w wilgotnych przestrzeniach, bardzo często nad brzegami rzek. Ma on zjawiskowe, szkarłatne świeże owoce z płaską pestką a także pomarańczowym miąższem - można je zbierać od sierpnia do września/października. Owoce posiadają gorzkawy smak, którzy znika po ich przemrożeniu. Wtedy znajdują wykorzystanie w diecie. Można z nich przygotować wino a także nalewki, oraz przetwory - dżemy, konfitury czy marmolady. Za pomocą ogromnej obecności pektyn świeże owoce doskonale nadają się na galaretki. Sok z owoców rozwodniony w proporcji 1/2 na 1/2 z wodą po sfermentowaniu przynosi ocet, z jakiego można wykonywać słodzone napoje orzeźwiające.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

Zdrowy styl życiaChoroby