Doceń właściwości chrzanu

Doceń właściwości chrzanu

Redakcja

2016-09-03

1 komentarz

Chrzan pospolity, a konkretnie korzeń owej rośliny, znalazł wykorzystanie nie wyłącznie w diecie jako świąteczna przyprawa, lecz także - z uwagi na własne cechy zdrowotne - jako czysty artykuł na różnorodne kłopoty. W medycynie ludowej chrzan stosuje się między innymi na katar, chore zatoki, kłopoty trawienne, bóle głowy, pleców a także reumatyczny. Cechy lecznicze chrzanu zdecydowali się upewnić się także współcześni uczeni. Z ich eksperymentów wynika, że chrzan powinno się docenić głównie z uwagi na właściwości antynowotworowe.

Chrzan - cechy antynowotworowe

Kluczowym elementem chrzanu znajdują się glukozynolany. Produktami ich rozkładu okazują się izotiocyjaniany (odpowiedzialne za specyficzny, ostry smak chrzanu), a konkretnie izotiocyjanian fenetylu a także izotiocyjanian allilu. To one odpowiadają za lecznicze cechy chrzanu – redukują ryzyko rozwoju schorzenia nowotworowego.

Udowodniono, że składniki bogate w izotiocyjaniany służą zredukowaniu pojawienia się raka pęcherza, oraz przejawiają stopujące właściwości na komórki raka płuc a także przełyku. Z eksperymentów wynika, że chrzan zdecydowanie redukuje ryzyko zapadnięcia także na nowotwór ciała (choćby o 30-40 proc.).

Obecność glukozynolanów zależy od odmiany a także rodzaju chrzanu. Jak wynika z eksperymentów, im znacznie mniejsza średnica korzenia, tym większa zawartość danych antyrakowych składników. Oprócz tego wykazano, że składowanie chrzanu tartego przez okres 2 miesięcy w temperaturze 10 a także 20 st. C wpłynęło na obniżenie się obecności izotiocyjanianów o mniej więcej połowie, porównując z chrzanem przechowywanym w temperaturze 2 st. C, oraz z chrzanem na łonie. Ponieważ zamiast sięgać po chrzan tarty w pojemniczkach, który ogólnodostępny okazuje się w sklepie, lepiej samemu utrzeć mocny korzeń chrzanu.

Chrzan pobudzi metabolizm

Chrzan pobudza wytwarzanie soków z trawieniem, usprawnia absorbowanie składników a także uatrakcyjnia metabolizm, wobec tego chroni przed schorzeniem trawiennym po spożyciu tuczących a także ciężkostrawnych pokarmów. Z tego powodu sarmaci konsumowali go w okresie biesiad do ociekających tłuszczem mięsiw. Z kolei staropolski zwyczaj głosił, że kto na poranny posiłek zje nieco chrzanu ze święconki, może bez wyrzutów sumienia spożywać wszelkie świąteczne przysmaki.


Dodaj komentarz

Komentarze

monikafranczyk1

2016-10-07 17:41:30


rzeczywiście chrzan pomaga. dlatego warto postawić go na stół w czasie świąt - i wielkanocnych, i bożego narodzenia. mi osobiscie po prostu smakuje, ale tez jest dosc ostry. chociaz mozna tez wybrac np. smietankowy.

OdchudzanieDietaZdrowy styl życia