Czy jajka są zdrowe?

Czy jajka są zdrowe?

Redakcja

2016-08-28

brak komentarzy

Jajka okazują się głównie kopalnią pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez ciało. To białko wzorcowe, obejmujące wszelkie aminokwasy, w tym potrzebne, których ciało nie potrafi samo wyprodukować, a także to we właściwych proporcjach. W związku z tym w 1965 r. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w artykułach. Są przy tym dietetyczne. Jajko ważące ok. 50 g daje 75 kcal a także aż 6,2 g białka. Więcej białka a także szybciej przyswajalnego posiada żółtko.

Jajko bogate w witaminy i minerały

Jajka to także  bogate kopalnia wit. A, E, D a także K i B2 a także B12, kwasu pantotenowego a także minerałów: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu. W żółtku okazuje się luteina, która broni oczy bezpośrednio przed groźnym promieniowaniem UVA a także UVB, chroni przed zwyrodnieniu plamki żółtej a także uatrakcyjnia widzenie. Mają wartościowy skład tkanki tłuszczowej.

Czy wiesz, że marakron wcale nie jest tuczący! Okazało się, ze ta powszechna opinia to mit!

Na 5 g tkanki tłuszczowej obecnego w jednym jajku wyłącznie 0,1 g są „złe” nasycone kwasy tłuszczowe, za to dużo w nim nieodzownych na rzecz żołądka nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jednak, żółtko okazuje się życiową bombą cholesterolową. Ale z 2 strony daje lecytyny, która chroni przed zaleganiem go na ściankach naczyń krwionośnych.

Cholesterol zależy od indywidualnej wrażliwości żołądka

Wyniki eksperymentów przejawiają, że wraz z wzrostem ilości  cholesterolu trawiennego w diecie pobudza się jego nasycenie w osoczu krwi. Wpływ cholesterolu trawiennego na składniki wskaźników lipidowych okazuje się mimo wszystko zależny od osobniczej wrażliwości żołądka. Pewni nie żałują sobie jajek a także posiadają cholesterol w normie. Inni znajdują się zdecydowanie bardziej wrażliwi – gdy wyłącznie pofolgują z dietą, od razu się podnosi. Ale znaczenie cholesterolu zależy od wielu elementów: predyspozycji genetycznych, wieku, płci, wagi, kondycji zdrowotnej, stylu życia. Nasz ciało także sam go wytwarza, bo cholesterol okazuje się niezbędny do wielu przemian trawiennych, produkcji hormonów, soli żółciowych, wchodzi w skład błon komórkowych.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

OdchudzanieDietaZdrowy styl życia