Antyoksydanty - produkty i ich działanie

Antyoksydanty - produkty i ich działanie

Redakcja

2016-08-25

brak komentarzy

Choć świeże owoce a także jarzyny naprawdę okazują się najbogatszymi źródłami przeciwutleniaczy w naszym jadłospisie, to inne składniki, czasami z nimi niezwiązane, także mają cechy przeciwutleniające. Świetnym przykładem okazują się zioła, które wyglądają niewinnie, ale posiadają wielki znaczenie na nasze zdrowie!

Wolne rodniki a także stres oksydacyjny

Wolne rodniki w literaturze naukowej określane są zazwyczaj reaktywnymi formami tlenu, bo okazują się jego metabolitami a także cechują się większą reaktywnością. Te reaktywne formy tlenu okazują się produktem ubocznym zwyczajnych przemian tlenowych. Ocenia się, że mniej więcej 5% tlenu dostarczonego do tkanek okazuje się przetwarzane w wolne rodniki.Niskie fizjologicznie poziomy wolnych rodników okazują się stosowne do sprawnego działania systemu. Przykładowo w mięśniach ich zawartość pomaga na zachowanie zwyczajnego napięcia a także robienie kontrakcji, mimo wszystko nadmierna produkcja zapobiega funkcjonowaniu włókien mięśniowych, prowadząc do wyczerpania a także wyczerpania.

Antyoksydanty

Ze względu na rosnące ryzyko schorzeń powiązanych ze stresem oksydacyjnym rośnie popularność substancjami mogącymi ustrzec ludzkie zdrowie. Antyoksydanty okazują się elementami, które mają cechy przeciwulteniające a także pozwalają usuwać wolne rodniki. Wśród nich można wymienić głównie wit. A, C a także E, selen i bioflawonoidy. Wśród klasycznych przeciwutleniaczy najmocniejsze właściwości antyoksydacyjne trzeba przypisać witaminie E, którego efektywność okazuje się potwierdzona przez wiele eksperymentów.przeciwutleniaczy w przyprawach.

Zobacz też: Co tak naprawdę się znajduje w składzie kosmetyków?

Antyoksydanty w przyprawach

Zdecydowana większość przypraw a także ziół posiada bardzo wysoką zawartość danych w przeciwutleniaczy w przeliczeniu na 100 gramów tabletek. Jednak zbyt rzadko wykorzystujemy ich tak obfite ilości, wobec tego nie można ich porównywać wagowo do zwyczajnych produktów. Na szczególne wyróżnienie zasługują goździki, mięta a także cynamon. Ten I ma mnóstwo przeciwutleniaczy a także musi na stałe gościć w każdej diecie.

Inne składniki

Zdecydowanie warto mieć na uwadze, że to składniki pochodzenia roślinnego okazują się podstawowym bogactwem przeciwutleniaczy w diecie. Bezpośrednie porównanie produktów mięsnych z owocami, warzywami a także orzechami pokazuje, że ta druga grupa ma mniej więcej choćby 33 razy dużo więcej przeciwutleniaczy.Dobrym a także łatwym w konsumpcji bogactwem przeciwutleniaczy okazują się jagody – różnorodne ich odmiany, które cechują się wysoką ilością flawonoidów, tanin a także lignan. Chcąc zwalczać nagromadzenie wolnych rodników, zaleca się także jeść orzechy.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

UrodaDietaZdrowy styl życia